Hejka!
Dawno nie było żadnego przepisu, więc trzeba to nadrobić. Dziś przychodzę do Was z kotlecikami z bakłażana. Niesamowicie prosty przepis, który każdy mięsożerca powinien również pokochać.
Dodatkowo ten w zasadzie owoc jest polecany osobom na diecie (odchudzającej) ze względu na jego niskokaloryczność. Jest antyutleniaczem, działa antyrakowo oraz detoksykująco.
Ważne jest, żebyście nie obierali go ze skórki, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej tych drogocennych substancji. Jest jadalna, więc spokojnie ;)
Bakłażan - wartości odżywcze, kalorie
W 100 g
Wartość energetyczna - 25 kcal
Białko - 0.98 g
Tłuszcz - 0.18 g
Węglowodany - 5.88 g(w tym cukry proste 3.53 g)
Błonnik - 3.0 g
Witaminy :
Witamina C – 2.2 mg
Tiamina – 0.039 mg
Ryboflawina – 0.037 mg
Niacyna - 0.649 mg
Witamina B6 - 0.084 mg
Kwas
Minerały :
Wapń – 9 mg
Żelazo - 0.23 mg
Magnez - 14 mg
Fosfor - 24 mg
Potas - 229 mg
Sód – 2 mg
Cynk - 0.16 mg
I przechodzę już do przepisu :)
SKŁADNIKI :
- 1 duży bakłażan
- jajko
- bułka tarta
- pieprz, sól
Minerały :
Wapń – 9 mg
Żelazo - 0.23 mg
Magnez - 14 mg
Fosfor - 24 mg
Potas - 229 mg
Sód – 2 mg
Cynk - 0.16 mg
I przechodzę już do przepisu :)
SKŁADNIKI :
- 1 duży bakłażan
- jajko
- bułka tarta
- pieprz, sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Umyj bakłażana, a następnie pokrój go w plastry ok. 1 cm. Mocz je w rozblendowanym jajku, doprawionym solą i pieprzem, obtocz w bułce tartej i połóż na rozgrzanej patelni z olejem lub oliwą z oliwek.
Przykryj je lekko pokrywką, ale nie całkiem, żeby kotleciki nie wyszły mokre, tylko chrupiące.
Na średnim ogniu trzymaj je z każdej strony po około 7 min. Możesz sprawdzić widelcem, czy są jeszcze w środku surowe (twarde).
I koniec! Banalnie prosty przepis na obiad, kolacje lub nawet śniadanie :)
Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Ale pysznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
mniam, wygląda mega smacznie, jadłabym!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie ☺
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam bakłażana
Pozdrawiam
Lili
Tego przepisu nie znałam! Bakłażana robię zazwyczaj w ten sposób, że smażę go na oliwie w plastrach bez panierki a potem dorzucam sos pomidorowy z bazylią, oregano, podsmażoną cebulką i czosnkiem a całość posypuję kozim serem :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować Twoją wersję!😋😀
UsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTakich kotlecików jeszcze nie próbowałam, a prezentują się naprawdę smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Que buena pinta! 😋😋😋
OdpowiedzUsuń! Me encantaría verte pronto por mi blog !
Es un placer leerte! Que tengas un día estupendo ! 💋💋💋
Prezentują się smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń