Jesteście gotowi na sporą dawkę cukru (i tłuszczy)? Dziś przychodzę do Was z kolejnym fit przepisem! Tym razem na słodko - będą to batony orzechowo-czekoladowe.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja: 8 batonów
SKŁADNIKI :
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów z nerkowca
- garść orzechów laskowych
- garść płatków migdałowych
- łyżka płatków kokosowych
- 200g daktyli suszonych (+ łyżka wody z daktyli)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Daktyle namocz przez 5-10 min we wrzątku. Następnie wyjmij z wody i przenieś do blendera wraz z całą resztą składników. Blenduj przez kilkanaście sekund aż wszystkie składniki się połączą.
Uzyskaną masę połóż np. na desce i sformułuj z niej prostokąt.
(Polecam włożyć masę chociaż na pół godziny do lodówki), po czym pokroić ją na mniejsze prostokąty - czyli nasze już końcowe batoniki.
Zawinęłam je na koniec w papier, aby móc po prostu "na szybko" zapakować takiego batona do torby i zjeść go potem w pracy lub na uczelni
Wartość kaloryczna 1 batona:
167 kcal
Taka przekąska idealnie nada się dla sportowców jako "przedtreningówka" oraz jako bardzo zdrowa alternatywa batonów, czekoladek i ciastek.
Orzechy wspomagają pamięć oraz funkcje poznawcze; daktyle posiadają cukier prosty i to on właśnie pomaga nam przetrwać ciężki trening, uzupełniają także niedobór potasu, są bogate w błonnik oraz w witaminy, zwłaszcza B3(niacyna) - nie są polecane dla cukrzyków. ponieważ są to owoce o wysokim indeksie glikemicznym - "Produkty o wysokim IG to takie produkty, które są szybko trawione i wchłaniane po posiłku i powodują wysoki i szybki wzrost poziomu cukru we krwi".
- garść płatków migdałowych
- łyżka płatków kokosowych
- 200g daktyli suszonych (+ łyżka wody z daktyli)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Daktyle namocz przez 5-10 min we wrzątku. Następnie wyjmij z wody i przenieś do blendera wraz z całą resztą składników. Blenduj przez kilkanaście sekund aż wszystkie składniki się połączą.
Uzyskaną masę połóż np. na desce i sformułuj z niej prostokąt.
(Polecam włożyć masę chociaż na pół godziny do lodówki), po czym pokroić ją na mniejsze prostokąty - czyli nasze już końcowe batoniki.
Zawinęłam je na koniec w papier, aby móc po prostu "na szybko" zapakować takiego batona do torby i zjeść go potem w pracy lub na uczelni

Wartość kaloryczna 1 batona:
167 kcal
Taka przekąska idealnie nada się dla sportowców jako "przedtreningówka" oraz jako bardzo zdrowa alternatywa batonów, czekoladek i ciastek.
Orzechy wspomagają pamięć oraz funkcje poznawcze; daktyle posiadają cukier prosty i to on właśnie pomaga nam przetrwać ciężki trening, uzupełniają także niedobór potasu, są bogate w błonnik oraz w witaminy, zwłaszcza B3(niacyna) - nie są polecane dla cukrzyków. ponieważ są to owoce o wysokim indeksie glikemicznym - "Produkty o wysokim IG to takie produkty, które są szybko trawione i wchłaniane po posiłku i powodują wysoki i szybki wzrost poziomu cukru we krwi".
Takie batony nadadzą się także świetnie na przyjęcie urodzinowe jako słodka przekąska :)
I love bars like this! So yummy!
OdpowiedzUsuńwww.fashionradi.com
wyglądają przepysznie ! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie kochana na bloga ale także na mój kanał na yt :)
stay-possitive.blogspot.com
https://www.youtube.com/channel/UCuIH9j67mIcs1MNwx1OzCsg?view_as=subscriber
Z pewnością skorzystam z przepisu! :D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Ale to przepysznie wygląda!! Zrobiłam się głodna :D Chociaż gdybym już zabrała sie za ten przepis to zrezygnowałabym z daktyli, bo ich nie lubię
OdpowiedzUsuńzofia-adam.blogspot.com
Wyglądają smakowicie. Sam chciałbym takie zrobić, tylko trochę musiałbym wydać pewnie pieniędzy na orzechy :D
OdpowiedzUsuńJeżeli interesuje cię rozwój osobisty zapraszam na mojego Bloga
Nie spodziewałam się, że przygotowanie ich jest tak szybkie i proste. Koniecznie muszę kiedyś spróbować jak tylko zbiorę potrzebne składniki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
vebth.blogspot.com
Look yummy! I want to try it
OdpowiedzUsuńhttp://www.recklessdiary.ru